Volleybal in Rotterdam Is On Fire – Zo kan het nog beter!

Een nieuwe blog, dit keer over de situatie qua Volleybal in Rotterdam. Met samengevat twee boodschappen:

  1. On Fire: er gebeuren al jaren prachtige dingen in Rotterdam qua volleybal. De laatste tijd had ik toevallig een aantal gesprekken met mensen die zich al jaren voor onze prachtige sport inzetten, maar zich niet bewust bleken van de resultaten en hoe goed volleybal zich ontwikkelt. Dat wil ik inzichtelijk maken.
  2. Samen kan het nog beter: door met alle organisaties die bijdragen aan volleybal het grote geheel te bekijken, projecten te verbinden en uitvoering te geven aan de ideeën die dat oplevert, kunnen we met misschien wel hetzelfde geld nog veel meer voor elkaar krijgen. Daarvoor is wel actie nodig.

Analyse

Eerst wat informatie:

  1. Het aantal indoor volleyballers in Rotterdam (Nevobo-leden, meetmoment januari) is in de periode 2014-2022 met 30% gegroeid. Van 1152 naar 1495. Deze clubs zijn tegen alle trends in qua ledenaantal licht sterker uit Corona gekomen en ook de cijfers voor januari 2023 gaan flink verdere groei laten zien zijn de signalen die ik heb.
  2. Beachvolleybal in Rotterdam is gegroeid van 1 naar 15 velden verdeeld over vier permanente locaties (er is behoefte aan meer en indoor beach!), en van een handvol beoefenaren in 2012 naar afgelopen zomer richting 700 structurele sporters en duizenden incidentele.
  3. Verenigingen onderscheiden zich met jonge, in kansen denkende besturen. Met veel diversiteit in de hele club. Met een bijdrage van een groot aantal leden aan de organisatie van de club. De groei van het aantal volleyballers is er mede door gemiddeld genomen steeds vitalere verenigingen.
  4. Evenementen zijn er volop, wat in Rotterdam is gebeurd en gaat gebeuren is uniek. In het kort: 2015 = WK Beach en EK Volleybaldames. 2018 = WK Zitvolleybal en EK Beach. 2019 = OKT Lange Mannen en EK Lange Mannen. 2022 = WK Volleybaldames. 2023 = VNL Lange Mannen en WK King of the Court.
  5. Talentontwikkeling gefaciliteerd door Rotterdam: 15% van alle Nationale Selecties heeft getraind bij RTC Rotterdam, 20% van de instroom in de jongste lichting, net als 2/3e van de eredivisiespelers uit de omgeving

Investeringen in volleybal worden door Gemeente Rotterdam, Rotterdam Sportsupport, Rotterdam Topsport en Sportbedrijf Rotterdam volop gedaan. Het mes snijdt de afgelopen 15 jaar aan alle kanten, denk aan: side-events, schoolsportverenigingen, combinatiefunctionaris, clubkadercoaches, supersamenwerking als showcase, volleybal als focussport, Sportplus-vereniging, scholentoernooien, clinics op scholen, RTC Volleybal, topsportevenementen, eredivisie-ondersteuning. En dan ben ik verre van volledig.  

Waarom investeren in volleybal?

Volleybalverenigingen kenmerken zich als zeer sociaal, open, familiair. De verenigingen zijn zeer multicultureel. Volleybal wordt wereldwijd beoefend en in Rotterdam zie je dat bijzonder terug. Volleybal is zeer sportief en de ultieme teamsport.

Dus (a) het is goed dat Rotterdammers sporten, (b) het is extra goed als ze dit bij een vereniging doen, (c) volleybal en een volleybalvereniging zijn voor steeds meer Rotterdammers een fijne plek. (d) hoe meer volleyballers, hoe groter de kans op passende teamgenoten en tegenstanders, hoe meer evenementen en topsport gaan leven, hoe sterker de verenigingen worden.

Uitdaging 1: Kunnen we zorgen dat de kwaliteit van verenigingen, het plezier binnen verenigingen en vooral het aantal actieve volleyballers verder groeit?

De Volleybalpiramide

Deze piramide (Nevobo, Masterplan Volleybal Rotterdam) laat goed zien op welke verschillende niveaus volleybal een plek kan krijgen. Het unieke in Rotterdam is dat op al deze lagen van alles gebeurt, zie de analyse aan het begin voor de voorbeelden. Tal van organisaties leveren hieraan een bijdrage.

Uitdaging 2: Een voorzichtige inschatting makend gaan er per jaar direct of indirect honderdduizenden euro’s gemeenschapsgeld in deze volleybalpiramide. Kan dit geld nog meer resultaat opleveren?

Voorstel: van piramide naar samenwerking

Wat nodig is is dat de verschillende delen (Evenementen, topsport, talentontwikkeling, verenigingen, sportstimulering) elkaar meer gaan versterken. Van aparte lagen naar samenwerking. Alle lagen hebben nu hun eigen doelen, financiering, mensen die zich inzetten, overlegstructuren. Mensen en geld richten zich op de doelen van die laag, en samenwerking tussen lagen is niet vanzelfsprekend en kan nog veel meer gebeuren.  Contact is er, maar een gezamenlijk plan en uitvoeringskracht is nodig.

Hoe zou samenwerking tussen deze lagen eruit zien? Hoewel de ideeën oneindig zijn, een paar simpele voorbeelden:

  • Topsportteams (vanuit evenementen, nationale teams of Eredivisie) zijn een dag actief bij een vereniging. Clinics, challenges, opleiding, rolmodellen. Verenigingen dragen een keer zorg voor Court Crew.
  • RTC krijgt een rol in het opleiden van (jeugd)trainers voor de Rotterdamse verenigingen en levert een bijdrage aan het versterken van de Rotterdamse jeugdafdelingen,
  • De geweldige scholenvolleybaltoernooien die er in alle gebieden in Rotterdam zijn worden sterk verbonden aan de verenigingen. In hun hal, met jeugdleden als scheidsrechters, met een vervolgactiviteit op de club.
  • De beachlocaties die er zijn en nog komen bieden prachtige kansen om scholen, bedrijven, Rotterdammers buiten met elkaar in beweging te brengen. Wat ontbreekt is de organisatie en kennis om dit actief aan te gaan bieden. Alle lagen en met name verenigingen kunnen hier een bijdrage aan leveren.
  • Er zijn plekken in Rotterdam waar volleybalverenigingen nog niet zo dichtbij zijn, met name voor Jeugd (die via de rest van de piramide wel met volleybal in aanraking komt) is dat een drempel. Kunnen we met de inzet van de hele piramide de clubs helpen om ook in die gebieden volleybal bereikbaar te maken?

De ideeën zijn verre van nieuw of creatief. Als betrokken organisaties bij elkaar gaan zitten komt er nog veel meer moois uit. Maar waarom gebeurt het dan nog niet? Wat is er nodig om deze ideeën te realiseren?

Wat is er voor nodig om dit voor elkaar te krijgen?

Doelen, overleg, tijd en geld

Doelen: bepaal bij het binnenhalen van een evenement zeer concrete doelen voor de verbinding met andere lagen. Geef topsport die gefinancierd wordt doelen om verbinding met andere lagen te leggen. Geef het RTC naast het doel om talent te vinden en ontwikkelen, de opdracht om extra de verbinding met Rotterdamse verenigingen en topsportevenementen te zoeken. Geef sportstimulering de opdracht om pro-actief de verbinding met verenigingen te leggen. Maak afspraken met verenigingen over de verbindingen en ondersteun hen hierbij.

Overleg: voor het vaststellen van de juiste doelen is overleg nodig. Tússen lagen. Drie keer per jaar het hele netwerk van betrokkenen bij elkaar. Doelen stellen, samenwerking evalueren, voortgang bespreken, bijsturen.

Tijd: deze doelen realiseren vraagt inzet om de doelen en activiteiten die worden afgesproken uit te voeren. Er zijn twee opties:

  1. Binnen ieder project tijd vrijmaken om naast de realisatie van het hoofddoel van het project ook bij te dragen aan het grotere geheel, “laag-overstijgend”
  2. Een volleybalverbinder en -uitvoerder aanstellen die een x-aantal uur per week de kar trekt om de laag-overstijgende doelen te realiseren.

Geld: tijd kost geld. Misschien kan het uit bestaande budgetten, misschien zijn er potjes die nog niet aangesproken worden voor volleybal waar dit uit gefinancierd kan worden, misschien kan er een potje gecreëerd worden om hier twee jaar mee te testen. Als iedere betrokken organisatie een paar duizend euro bijdraagt wordt het rendement van de honderdduizenden euro’s die we al investeren enorm veel hoger.

Wat is de eerste stap?

Ook het idee om een “volleybalverbinder en -uitvoerder” aan te stellen is niet nieuw. Waarom is het nog niet gebeurd? De “laag-overstijgende” doelen en acties is van niemand de volledige verantwoordelijkheid. Dus heeft nog niemand dit idee omgezet in doelen, overleg, tijd en geld.

Wat nodig is is dat de belangrijkste betrokken partijen (verenigingen, Gemeente, Sportsupport, Sportbedrijf, Topsport, Nevobo) met elkaar bespreken wat ieder kan doen om dit mogelijk te maken. Die puzzelstukjes samen zijn gegarandeerd een goed begin.

Ook: hoe eerder, hoe beter. In het eerste halfjaar van 2023 is er al een wereld te winnen. De VNL en het WK King of the Court komen naar Rotterdam. Projecten als de topvolleybal, RTC, supersamenwerking en sportstimulering zijn volop in verandering. En verandering betekent een moment om deze werkwijze te omarmen.

Wat is het verschil en de overeenkomst met de supersamenwerking?

Wat is de supersamenwerking? Dit zijn Fusion Rotterdam, Hou Stand, RVC/Libanon ’50, Volley Zuid en Beach Club Rotterdam die met elkaar samenwerken. Door de aanstelling van een professional die gezamenlijke doelen realiseert en zo verenigingen en volleybal sterker maakt.

Wat is het verschil met het verhaal hierboven? Alle doelen van dit plan van de verenigingen zijn binnen de laag “verenigingen”. Trainers, scheidsrechters, vrijwilligers, toernooien, clinics, gezamenlijke inkoop, etcetera. Dat zorgt nog niet of maar een beetje voor overlap met de andere lagen.

Wat is de overeenkomst met het verhaal hierboven? De verenigingen waren al 10 jaar met elkaar in overleg. Iedere keer ontstonden daar goede ideeën, maar 90% bleef bij een idee omdat de betrokken bestuurders terug gingen naar de eigen club en daar veel andere dingen prioriteit hadden.

Ook de organisaties, projecten en ideeën rondom de hele volleybalpiramide zijn er al vele jaren. Ook hier gaat het om een gezamenlijke verantwoordelijkheid. En ook hier gaat het om behoefte aan meer “uitvoeringskracht”, meer tijd om de ideeën die er zijn te realiseren, om de handen uit de mouwen te steken.

Tot slot

Wie zet de eerste stap? Rotterdam en de Nevobo lopen graag voorop en daarvoor is dit ook weer een kans. Ik help graag weer mee.