Talentontwikkeling in Volleybal – Introductie Pre Jeugd Oranje

Dit is het tweede verhaal in een serie over Talentontwikkeling in Volleybal. Over het hoe en waarom lees je meer in het eerste stukje. In dit stuk een introductie van het programma Pre Jeugd Oranje en onderaan de thema’s waarover ik denk te gaan schrijven.

Wat is Pre Jeugd Oranje?

Dit is de jongste nationale selectie. De huidige lichting zijn meiden geboren in 2006 en 2007. In de talentontwikkelingspiramide bevindt Pre Jeugd Oranje zich tussen de RTC´s (geboortejaren 2006 t/m 2009) en de oudere jeugdselecties (Jeugd Oranje en Jong Oranje) in. Pre Jeugd Oranje is een parttime programma, wat inhoud dat het gecombineerd wordt met activiteiten bij club en/of volleybalschool en/of RTC.

Waarom bestaat Pre Jeugd Oranje?

Ik kan vier redenen bedenken:

  1. Begin je later dan heb je minder invloed op de ontwikkeling in twee waardevolle jaren
  2. Je moet op een moment beginnen met een nationaal programma, om de besten met de besten te laten trainen en te gaan selecteren en doorselecteren
  3. In de opbouw past dit mooi. Van RTC kun je naar Pre Jeugd en van daaruit weer naar Jeugd en het Talent Team. Zonder eerst via een parttime programma kennis te maken met Den Haag (beach) en Papendal (indoor) is de stap naar een fulltime programma (Talent Teams) erg groot
  4. Er zijn voor deze leeftijdscategorie internationale toernooien. Dat begint indoor in januari 2021 met een EK Kwalificatie, richting het EK van juli 2021 (indoor)

Is het vanzelfsprekend dat dit er is? Ik zie de meerwaarde. Er zijn ook nadelen:

  1. Het programma kost geld, is het een waardevolle investering?
  2. Voor meiden van 12, 13, 14 jaar is het een flink avontuur. Wat veel van hun en van hun omgeving vraagt. Is dat goed en is dat zinvol?

Doelstellingen Pre Jeugd Oranje

Er is één leidende doelstelling: het vinden en opleiden van speelsters voor de seniorenselecties, indoor en Beach dus.

Alle andere resultaten zijn ondersteunend hieraan of bij-effecten. Zo kunnen speelsters ook naast of na het volleybal voordeel hebben van de eigenschappen die ze in topsport ontwikkelen en de dingen die ze meemaken. Zo willen we resultaten boeken op internationale toernooien. Zal waarschijnlijk een klein deel de seniorenselectie halen, maar een groot deel wel de hogere Nederlandse competities.

Per lichting zijn er gemiddeld 3,5 speelster die het de damesselectie indoor heeft gehaald en meegedaan aan een EK of WK. Bekeken over de lichtingen ’76-’77 t/m ’98-’99.

Vervolg

De doelstelling om speelsters te vinden en op te leiden voor de seniorenselecties heeft allerlei consequenties voor de werkwijze. Die keuzes en de uitdagingen daarin zijn interessant onderwerpen. Maar om die andere verhalen goed te kunnen begrijpen, is deze inleiding onmisbare achtergrondinformatie.

Waar denk ik bijvoorbeeld over te willen delen? Er zijn tal van vragen: Selecteer je de beste speelsters of de grootste talenten, en hoe beoordeel je dat? Hoe organiseer je in- en uitstroom? Waarom en hoe combineer je beach- en zaalvolleybal? Hoe belangrijk is lengte en wat betekent dat in de praktijk? Waarom train je allround en hoever gaat dat? Hoe stimuleer je autonomie en intrinsieke motivatie? Hoe gaan we om met de gedeelde verantwoordelijkheid voor de gezondheid van de speelsters als speelster, ouder(s), bondscoach, clubtrainers, school, medici etc?

Tot nu toe heb ik in zes jaar negen stukjes geplaatst op deze site. Dus over acht maanden komt gemiddeld de volgende. Zo lang gaat het nu niet duren. Er is veel te delen en verbeteren. En dan is het ook nog zo dat ik de vijfde Pre Jeugd Meiden coach ben in een jaar of zes, dus laat ik maar opschieten :-).

Vragen, reacties, suggesties, alles is uiteraard welkom!