Topvolleybal – Hoe verder in Rotterdam?
Dit blog is deel 3 over Topvolleybal. Dat is slecht nieuws. We gaan in Rotterdam vrees ik weer een treurig seizoen tegemoet. In dit verhaal wat er mis gaat, wat nu, en wat er in de toekomst nodig is.
Wat is er gebeurd?
Deel 1 was mijn eerste blog: “Heeft mijn topvolleybalteam bestaansrecht?“. Deze kwam voort uit het me zorgen maken over de toekomst van de Nederlandse Eredivisies en tegelijkertijd ideeën hebbend over hoe het als club wel aan te pakken. Hieruit vloeide initiatief voort in Rotterdam, waarop ik deel 2 schreef: “Toekomst voor topvolleybal in Rotterdam?” met concrete handvatten om in de stad een stabiele toekomst neer te zetten en daarmee het volleybal een boost te geven.
Vervolgens niet geblogd, maar een poging gedaan ideeën in praktijk te brengen en me een aantal maanden voor “Rotterdam Volleybal” ingezet. Helaas ontstond (misschien was dat er al, maar wilde ik het niet zien hoewel genoeg mensen me het probeerden duidelijk te maken) verschil van inzicht en stopte dat begin mei abrupt. Dus nu weer een blog vanaf “de zijlijn”, want het was leerzaam en mijn ervaringen wil ik delen zodat wie wil er wat mee kan.
Afgelopen week presenteerde de Stichting Rotterdam Volleybal (die over de Eredivisielicentie beschikt en het topvolleybal met Fusion organiseerde) de spelersgroep en een crowdfundingactie plus filmpje. Een sympathieke actie, maar visie op hoe topvolleybal te realiseren mist helaas.
Wat gaat er mis?
- De meerwaarde, het bestaansrecht is afwezig of onduidelijk.
Het filmpje sluit af met de boodschap, die is: “Steun Rotterdam Volleybal omdat het voor ons allemaal van belang is”. Dat belang zie ik niet. Ik zie het belang van spelers, staf en organisatie en de mensen die nu weleens gaan kijken. En het is hen gegund hun droom te realiseren. Maar verder? De naamsverandering van het team van Fusion naar Rotterdam Volleybal doet voorkomen dat we er in de Rotterdam iets mee gaan hebben, maar dat bestaansrecht en die meerwaarde is onduidelijk. Dat topsport in het “algemeen belang” is, dat is denken van de vorige eeuw. Clichés als met topsport de breedtesport versterken prikken we tegenwoordig doorheen en moet je handen en voeten geven, concreet maken. Dat gebeurt niet. De gemiddelde volleyballer heeft niks aan het in stand houden van dit topvolleybal, want ziet er zelf niks van terug. Zie voor meer uitleg over bestaansrecht en meerwaarde Deel 1en Deel 2. - Doelstellingen, activiteiten en financiën zijn niet transparant.
Wat gaat er met het geld gebeuren? Hoeveel geld is er en hoeveel geld is er nodig? Aan welke plannen werk je precies mee? Wat is de reden dat je bij moet dragen? Wat gaat er komend jaar precies gebeuren om te zorgen dat dit toekomst heeft en het niet elk jaar weer vechten is om een team en financiën op de been te brengen? - Professionaliteit ontbreekt.
De organisatie bestaat uit vrijwilligers, maar is daardoor te zwak. Zoals bij veel sportorganisaties is alleen voor de hoogste noden tijd: de selectie en financiën. Een negatieve vicieuze cirkel waar Fusion/Rotterdam Volleybal nu een aantal jaar in verkeerd en waar het op deze manier onmogelijk is om uit te komen. - Geen draagvlak.
Het enige draagvlak dat er is is bij Fusion. Ik gun die club het beste en in de breedte gebeuren er positieve dingen, maar jullie kunnen dit niet alleen. Verenigingen uit de regio zijn niet overtuigd. Gemeente Rotterdam heeft volleybal als speerpuntsport benoemd en ondersteund op alle vlakken met uitzondering van topvolleybal. Spelers trekken niet naar Rotterdam Volleybal maar blijven in de Topdivisie, of zwerven uit richting onder andere Rijswijk en Veenendaal.
En nu?
Voor dit seizoen lijkt het te laat een frisse start te maken. Het is hopen dat de eindjes weer succesvol aan elkaar geknoopt worden. Dan is het hopen dat er in de toekomst nog een kans komt om topvolleybal in de regio te organiseren. Dat kan in een aantal scenario’s zo zijn:
– Het team wordt nog versterkt of presteert een wondertje en blijft in de Eredivisie, én financieel komt alles dus ook rond. Geen idee hoe groot deze kans is.
– Een ander gaat failliet en je degradeert daardoor niet.
– Als een aantal van de op niveau spelende clubs uit de regio zoals Dordrecht, VCN, Fusion, Nesselande, Sliedrecht en Rijswijk willen gaan samenwerken en zetten gezamenlijk een ambitieus traject in richting seizoen 2015-2016 om naast het eigen vlaggenschip ook samen op te trekken en een vuist te maken richting de grote clubs uit het oosten van het land.
Wat is er nodig?
- Verfris de organisatie. Rotterdam Volleybal is Fusion Heren 1 in een nieuw jasje. Dezelfde gezichten als spelers, staf en organisatie. De praktijk laat zien dat zij stabiel topvolleybal niet voor elkaar krijgen. Laat verenigingen het bestuur samenstellen en mensen kiezen die dingen voor elkaar gaan krijgen, waar vertrouwen in is.
- Zorg daarna dat er een team staat waar de mensen voor komen kijken. Vraag aan de beste spelers uit de regio wat er nodig is om hen bij elkaar te krijgen in plaats van dat ze elders gaan spelen, stoppen of bij de oude club blijven. Er is een mooi team samen te stellen, maar je moet ze achter één ambitieus plan scharen. Het kan wél betekenen dat je in het westen een alternatief hebt voor Landstede en Lycurgus.
- Maak afspraken met verenigingen uit de regio. Zij zijn je potentiële fans, je achterban, je draagvlak en bestaansrecht. Zorg dat er voor hen BELANG bij topvolleybal komt. Dan moet je dit wel belangrijk vinden, en niet alleen als er nog tijd over is na het vullen van de selectie en begroting. Voor ideeën verwijs ik naar Deel 2.
- Dit lukt je dus alleen met een professionele organisatie. Uit de crowdfundingtekst lees ik dat geld nu gaat naar “inschrijfgelden, geld om nieuwe spelers aan te trekken, geld voor de technische staf; geld om het topsportklimaat hoog te houden”. Zoals in Deel 1beschreven moet er iemand zijn die de sponsoring, marketing en communicatie professioneel regelt en iemand die dit hele breedtesportverhaal van het punt hierboven invult. Hanteer een 50/50-regel: het principe dat 50% van je begroting naar de “traditionele uitgaven” gaat en dat 50% naar het organiseren van breedtesportactiviteiten en creëren van achterban gaat.
- Veel geld bij elkaar krijgen. Als je bovenstaande vier punten realiseert gaat dat gebeuren. En gaat het niet meer over vier, maar over vijf nullen. Nieuw elan, een grote achterban, een professionele organisatie met bestaansrecht en een sterk marketingverhaal.
Leuk, en nu?
– Je bent betrokken bij het huidige proces, het filmpje, de crowdfundingactie: maak er wat moois van! Bewijs dat mijn treurige vooruitblik onzin is! Zorg dat je sportief en financieel slaagt en sta daarna open voor bovenstaande!
– Je voelt je betrokken omdat je bij een vereniging actief bent of een goede volleyballer: doe wat je kunt om te zorgen dat er samengewerkt gaat worden! Hier in de regio, maar ook elders zorgt deze visie voor stabiel topvolleybal. Dat betekent weer een spraakmakende, sterkere Eredivisie: leuk én zo belangrijk voor de groei van de sport.
– Zelf hoop ik in de toekomst ergens in de buurt regelmatig te kunnen genieten van topvolleybal. Het WK Beachvolleybal was en in september/oktober het EK Zaalvolleybal Dames wordt een prachtig evenement en die beleving wil ik vaker ervaren. Komt er in de toekomst nog een kans om topvolleybal (met een boost voor het volleybal) te realiseren dan hoop ik me ervoor in te kunnen zetten!