Toekomst voor topvolleybal in Rotterdam?

Op dit blogje begon ik in september met een stukje over bestaansrecht en stabiliteit van topvolleybal. Achteraf een perfecte timing, de stichting Rotterdam Volleybal stuurde even later een uitnodiging naar verenigingen uit de regio om te praten over het samen dragen van dit topteam.

Tegelijkertijd kreeg Edwin Benne bij de Nevobo verantwoordelijkheid voor het project Eredivisie en werd bekend dat Rotterdam Topsport flink moet gaan bezuinigen en ook keuzes gaat maken voor bepaalde sporten. Benne ziet toekomst in Rotterdam en het volleybal moet laten zien belangrijk te zijn en veel potentie te hebben in onze stad.

Dit alles bij elkaar maakt dit hét moment voor een nieuw verhaaltje. Over de toekomst van topvolleybal in Rotterdam. Een compleet andere manier van denken, volgens mij uniek én urgent. Topvolleybal werkelijk in dienst van breedtesport, niet alleen andersom. Denk mee, geef je mening.

Waar gaat het om?
Binnenkort gaan volleybalverenigingen in de regio Rotterdam op uitnodiging van de Stichting Rotterdam Volleybal gesteund door Fusion in gesprek over het samen dragen van topvolleybal. Dat betekent dat verenigingen samenwerken en een rol krijgen in de stichting die het topvolleybal organiseert. Op dit moment leeft vooral scepsis. Waarom moeten we helpen? Wat hebben we eraan? Hoeveel tijd en/of geld kost het ons? Kunnen we die energie niet beter ergens anders in steken? Wat hebben we eraan dat er topvolleybal in Rotterdam is?

Kortom: we moeten zorgen dat het MEERWAARDE heeft voor een vereniging om dit topvolleybal mede te dragen.

Naar deze meerwaarde moeten we op zoek. Het oude denken is: een keer een clinic van een trainer of speler, gratis toegang tot wedstrijden, talenten die door kunnen stromen, jeugd die een keer ballenjongen kan zijn. Als we deze kant op gaan kunnen we het wel schudden. Ik geef een aantal voorbeelden van waar we wel heen moeten.

Op zoek naar MEERWAARDE [dit kopje draait het om ;-))

Sportief
1. Het topvolleybalteam adopteert een (jeugd)team van de dragende vereniging, deze geven ze wekelijks training.
2. Eens per week traint het team in de hal van de dragende vereniging.
3. Eén of twee keer per seizoen wordt een wedstrijd gespeeld in de hal van de dragende vereniging.

Met deze acties zorgen we ervoor dat de gemiddelde volleyballer bekend wordt met het topvolleybalteam, zich hiermee kan identificeren. Jeugd krijgt rolmodellen, de vereniging een impuls. Het wordt een beetje jou team, ze (trainers, spelers, organisatie) komen bij je over de vloer, dragen hun steentje bij en je kunt hen gebruiken voor jouw doelstellingen.

Organisatorisch
1. Maak van de één of twee thuisspeeldagen een inspirerend evenement voor je leden, vrijwilligers en partners. Combineer het met jeugdwedstrijden/toernooi, het eigen eerste team, een bijeenkomst met je sponsoren, activiteit met je trainers, feest. Gegarandeerd dat er om een topvolleybalwedstrijd een prachtig programma neer te zetten is. Uiteraard samen, niet elke vereniging hoeft het wiel opnieuw uit te vinden.

  1. Voor andere organisaties/bedrijven wordt het interessanter om het topvolleybal te sponsoren. Het geld gaat niet op aan één team in ruil voor een beetje zichtbaarheid, maar krijgt ook een maatschappelijke kant. Je steunt het topvolleybal in combinatie met het adopteren van de jeugdafdeling van pakweg Hou Stand.
  2. Onder de vlag van Rotterdam Volleybal kunnen allerlei initiatieven worden ondergebracht. Denk aan activiteiten zoals de Stichting Amsterdams Jeugd Volleybalin onze hoofdstad ontplooit, het volleybalinitiatief dat in Rotterdam-Noordgestart is, andere plekken waar nu geen vereniging zit maar kinderen wel willen volleyballen.
    Laat duidelijk zijn dat de precieze meerwaarde voor elke vereniging weer ergens anders in kan zitten, dit zijn ideeën om je aan het denken te zetten. Denk in mogelijkheden!

Waarom helpt dit volleybal in Rotterdam?
Volleybalbolwerken als Sliedrecht, Huizen of Apeldoorn zijn voorbeelden van kleinere gemeenschappen waar volleybal groot is of wordt, het is onderdeel van de sportcultuur. Dat is in de grote stad nog nooit gelukt, één vereniging slaagt er niet in de hele stad te bereiken en vertegenwoordigen. De speler van Volley Zuid heeft nul binding met ARBO Rotterdam/Fusion. Wij kunnen van de grote stad onze kracht maken. Dragen we het topvolleybal breed, dan zijn de mogelijkheden ook onbegrensd.

Op dit moment hebben we alles qua volleybal in Rotterdam. Bijna 1200 volleyballers bij 11 verenigingen (heel licht stijgend), het Regionaal Talent Centrum, een eredivisieteam, 7 schoolsportverenigingen, 2 topevenementen in 2015, Beach Club Rotterdam. De basis is op orde, de potentie enorm. Inmiddels kennen we elkaar en wordt hier en daar samen gewerkt, maar nog veel te beperkt. Samen topvolleybal dragen brengt de boel verder in beweging.

Dat wat genoemd is is wat mij betreft realistisch en het kan niet snel genoeg gaan. Natuurlijk mogen we ook dromen: beachvolleyballen in de hele stad, damestopvolleybal, de eerste openluchtwedstrijd van Nederland op Het Kasteel, … [post jou idee/droom!]

Randvoorwaarden
Als we met elkaar hierover in gesprek gaan komen we natuurlijk ook op de praktische uitwerking. Dat mag ons er nóóit van weerhouden onze ambitie na te streven, toch moeten we het wel regelen. Zal vast een voorzetje geven, en onderscheid drie dingen:

  1. Financiële slagkracht. Ook Rotterdam Topsport en sponsoren moeten helpen dragen, is met dit unieke concept alleen maar aantrekkelijker.
    2. Frisse, professionele organisatie. Kartrekkers die vernieuwend denken, die durven, die verder kijken dan de eigen vereniging, die voor energie zorgen die enthousiasmeert en vaart maakt.
    3. Duidelijke afspraken. Tussen verenigingen, stichting, stad, Nevobo, sponsoren en andere partners. Misschien moet de Nevobo de licentiereglementen zelfs aanpassen of uitzonderingen verlenen om initiatief de ruimte te geven.

Waarom nu?
Iedereen is er klaar voor, alles komt bij elkaar:

  • 2015 is hét volleybaljaar, zeker in Rotterdam met twee topevenementen, komend jaar bruist van de energie en enthousiasme.
  • Rotterdam Topsport heroverweegt haar beleid. Dit is extra reden om het volleybal te blijven steunen en te geloven in een spraakmakende toekomst. Een uniek concept dat past bij de Rotterdamse volleybalhistorie en het toekomstige sportbeleid.
  • De Nevobo ziet de Eredivisie elk jaar weer aan aantrekkingskracht verliezen. Dit zorgenkindje krijgt extra (priori)tijd, dus ook hier alle lichten op groen voor ambitie.
  • Nú is het topvolleybal zelf op zoek naar meer draagvlak, ze (Stichting Rotterdam Volleybal, Fusion) zijn er klaar voor.

Dit is waarover we in gesprek moeten. Op zoek naar de meerwaarde van topvolleybal, in dienst van de breedtesport en andersom.

Deze blog was niet mogelijk geweest zonder het sparren met Eelco, Jan, Martijn en Richard. Help en denk ook mee! Hieronder of door me wat te sturen/te bellen, zéééker als je je vraagtekens hebt want ik wil weten welke dit zijn!!