Verhalen over Talentontwikkeling in Volleybal

Sinds een paar maanden ben ik actief als bondscoach Pre Jeugd Oranje Meiden. Zowel indoor als Beach. Eén van mijn voornemens is om mijn werkwijze meer te delen. Uit nieuwsgierigheid naar reacties, zoekend naar verbetering van mijn werkwijze en de wens tot meer samenwerking tussen iedereen die betrokken is bij de opleiding van volleybalsters. Dat is heel breed: ouders, clubs, trainers, Talent Scouts, RTC’s. scholen, etc etc. We hebben elkaar namelijk nodig om al het talent te ontdekken, goed te ontwikkelen en zo een bijdrage te leveren aan de prestaties van onze nationale seniorenteams.

Ik heb ideeën voor allerlei onderwerpen om over te schrijven. Om drie redenen denk ik dat het iets toevoegt:

  • Ten eerste zijn er allerlei boeken, blogs, podcasts en Twitteraars over talentontwikkeling in de sport, maar veelal sportbreed of toegespitst op voetbal. Dat is nog niet volleybalspecifiek.
  • Ten tweede merk ik in de volleybalwereld veel onbekendheid met de doelen, visie en werkwijze bij in dit geval Pre Jeugd Oranje.
  • Ten derde onderschrijven we allemaal het doel om volleybalsters op te leiden voor de wereldtop, maar schuren in de praktijk verschillende belangen nog weleens. Wat zonder contact voor onbegrip of misverstanden zorgt.

Ik kies er wel bewust voor om dit op deze plek te schrijven. Dat maakt dat ik kan publiceren wat ik wil, hoe lang ik het wil, hoe saai ik het wil, wanneer ik het wil. Daarnaast is het hier volledig mijn visie, die ik heb kunnen vormen mede door de samenwerking met mijn collega’s de afgelopen jaren. Nu als hoofdcoach voel ik zowel de verantwoordelijkheid als de ruimte om die uit te dragen. Ik gebruik Pre Jeugd Oranje voor de verhalen, maar uiteindelijk gaat het veel breder dan dat, en meer over talentontwikkeling in volleybal. Laat het vooral het gesprek over allerlei thema´s stimuleren. Binnen en buiten de bond.

Hoe vaak en hoe snel dat ook echt een verhaaltje oplevert, geen idee. Misschien blijkt het wel te moeilijk, misschien stel ik me er teveel bij voor. We zullen zien, ik ga gewoon beginnen. Het eerste stuk lees je hier: Talentontwikkeling in Volleybal – Introductie Pre Jeugd Oranje.