Erelid, Volleybal in Rotterdam en een nieuwe droom
Donderdag 18 september begon als een openingsfeest met oude en nieuwe leden van Erasmus Volley en werd uiteindelijk een onvergetelijke avond. Dat komt door dit filmpje waarin mooie mensen me voordragen als Erelid van Erasmus Volley. De geniale manier waarop Lisette en Martijn dit geregeld hebben en de complete verrassing die het was maakten het extra bijzonder. Nogmaals dank aan iedereen die heeft bijgedragen, van zus Ellen vanuit Amerika tot Paco from Poland :).
Ik loop vast vooruit op de ALV die het nog moet bekrachtigen, maar het is prachtig om ook op deze manier waardering te krijgen voor inzet in de afgelopen 5 jaar. Hoogtepunt is wat mij betreft de totstandkoming van Erasmus Volley uit Alcazar/Erasmus en Snoopy. Dat we daarna van 150 naar 250 volleyballers groeien en het niveau aan alle kanten stijgt is prachtig. Mooi aandenken waar met de Lustrumcommissie van toen en Elise in het bijzonder veel tijd en moeite in heeft gezeten is de Kroniek over 45 jaar Alcazar.
Volleybal in Rotterdam, dromen
De start van Erasmus Volley was voor mij ook het moment om verder te kijken dan het studentenvolleybal. Waar het vandaan komt weet ik niet, maar iets drijft mij om het volleybal in Rotterdam groot te maken. De eerste droom was om beachvolleybal in Rotterdam mogelijk te maken. Iedereen kan trots zijn op twee jaar Beach Club Rotterdam en het WK komende zomer komt daar nog eens bovenop. Ook door die drijfveer heb ik sinds een jaar zoveel plezier in mijn werk als combinatiefunctionaris volleybal bij Rotterdam Sportsupport (samen met Eelco). Zie voor artikels over ons werk hier en hier.
Mijn persoonlijke volgende droom is om met jeugd uit Kralingen-Crooswijk, Noord en Centrum een jeugdvereniging op te bouwen. In een omgeving waar sport en zeker volleybal voor kinderen het verschil kan maken, waar volleybal geen onderdeel meer is van de sportcultuur maar waar des te meer enthousiasme en talent rond loopt. De eerste stapjes in het realiseren van deze droom zijn gezet, daarom deel ik graag hoe en wat precies aan het gebeuren is. Zodat als je hierin iets wilt betekenen of het voorbeeld wilt volgen je weet hoe het in elkaar zit.
Een stukje achtergrondinformatie…
Rotterdam kent te veel kinderen met overgewicht. En we zijn het eens: een gezond kind sport. Dit is waarom we in Rotterdam veel doen om hen meer te laten bewegen, op school, straat of een sportvereniging. Er draaien projecten als Lekker Fit! waardoor op de helft van de iets minder dan 200 basisscholen in Rotterdam kinderen 3x per week gymen en uitstekende vakleerkrachten voor de klas staan. Rotterdam Sportsupport heeft als hoofdtaak het ondersteunen van sportverenigingen om sterker en groter te worden. Scholen spelen toernooien in allerlei sporten en uiteindelijk The Final in Ahoy. Overal worden activiteiten georganiseerd om kinderen kennis te laten maken met sporten en verenigingen. Een Schoolsportvereniging zorgt ervoor dat kinderen na schooltijd dichtbij school een sport kunnen doen waarvoor ze niet naar een verre vereniging hoeven, die komt dus naar hun toe.
Schoolsportvereniging Kloosterbuurt, Noord
Een jaar geleden onderzocht ik wat de beste manier was om met jeugd in Kralingen een volleybalgroep te starten. Collega Evelien coördineert schoolsportverenigingen en wees me op SSV Kloosterbuurt waar de enthousiaste vakleerkracht Rinske graag volleybal aan de mogelijke sporten wilde toevoegen. SSV Kloosterbuurt wordt gesteund door de Hildegardisschool, de Prinses Julianaschool, PC de Fontein en OBS Combinatie ’70.
Voordeel hiervan is dat door het project de zaalhuur betaalt wordt, via de scholen er direct contact met de jeugd is en er allerlei andere ondersteuning in bijvoorbeeld materialen mogelijk is. Volleybal zit bij SSV Kloosterbuurt op vrijdagmiddag in het programma. Eerst van 16.00-17.00 uur voor kinderen uit groep 5/6 en dan van 17.00-18.00 uur voor kinderen uit groep 7/8. Natuurlijk is iedereen welkom, ook van andere scholen of zelfs een jaar jonger/ouder. Voor een jaar trainen, een t-shirt en een paar toernooitjes/wedstrijden betalen ze €100 contributie. Ouders die minder dan 120% van de bijstand als inkomen hebben kunnen deze vergoed krijgen door het Jeugdsportfonds.
Erasmus Volley Jeugd
Voorwaarde voor volleybal bij de SSV is dat er een vereniging aan gekoppeld is waar de jeugd officieel lid wordt. Dit is juridisch nodig en doelstelling van de SSV is dat de jeugd uiteindelijk doorstroomt naar de vereniging. Op dit moment is Erasmus Volley degene die de meeste energie in dit project kan steken. Andere volleybalverenigingen steunen het initiatief uiteraard en willen helpen waar nodig.
Op dit moment mag ik de trainingen samen met Lilian geven en zorgt het bestuur ervoor dat de jeugd officieel lid kan worden en de financiën gescheiden blijven. Doorstroming is lastig omdat Erasmus Volley geen jeugdteams heeft, dus is dit het begin van een nieuwe jeugdafdeling. Nu bij Erasmus Volley maar met de intentie dat zodra het op zichzelf kan staan dit gebeurd.
De start
Op vrijdag 19 september is de eerste open training geweest, deze zijn in de gymzaal op Meidoornstraat 55. Dit is de week van de Sportentocht in Noord, waarin kinderen allerlei sporten kunnen uitproberen. Het eerste uur een opkomst van +/- 24, het tweede uur 16. Vandaag de eerste echte training. Het eerste uur nul opkomst, het tweede uur een toffe groep van 8 meiden. Mooie momenten is moeder 1 die aangeeft haar kind helemaal vrij en in haar element te zien of mama 2 die vraagt of er voor haar niet ook een groep gestart kan worden.
De komende weken worden op een handvol scholen uit de buurt clinics verzorgd om kinderen te enthousiasmeren ook op vrijdag te komen. Vakleerkrachten spreken gericht leerlingen aan om hen ook zo te stimuleren. We gaan flink aan de bak, ik geloof erin dat als de groepen eenmaal draaien het groeien snel kan gaan. De start moet slagen!
Help je mee het verschil te maken?
Elke hulp om dit initiatief te laten draaien en jeugd in dit deel van Rotterdam de kans te geven te sporten is enorm welkom.
Op korte termijn wordt een groepje mensen gevormd die de kar organisatorisch trekt: denk aan de ledenadministratie, financiën, realiseren van een flyer, regelen t-shirts, verdere promotie. Mocht het zover komen het regelen van wedstrijden en het reizen hier naartoe of het betrekken van ouders door bijvoorbeeld een ouder-kind toernooi.
Begint het bij jou ook te kriebelen en wil je helpen? Laat het me weten. Het kan in de organisatie zijn, als trainer, begeleider, je bedrijf dat dit maatschappelijk sportieve project wilt adopteren of iets anders wat je kunt betekenen waar ik nog geen weet van heb.