CDA Lijsttrekker? #kiesdenummer1

Pieter Omtzigt, Hugo de Jonge of Mona Keijzer? Ik vind het goed dat wij CDA-leden het zelf mogen bepalen. Ik vind het mooi dat mensen zich kandidaat durven te stellen. Omtzigt en de Jonge zijn de kandidaten met de meeste kans. Veel respect voor Keijzer, die acht jaar geleden al meedeed en nu weer. Maar ook mijn stem krijgt zij niet.

Langs de meetlat

Twee totaal verschillende kandidaten. Hoe kom je tot een keuze? Schrijf op wat je belangrijk vindt en beoordeel beide daarop.

Ik begin met wat ik níet belangrijk vindt: alles wat leuk is om over te praten maar uiteindelijk waardeloos is om als politicus dingen voor Nederland te verbeteren. Zoals de kans om stemmen weg te halen bij andere partijen. Zoals de populariteit bij kiezers. Zoals likeability of andere campagnetermen waardoor een kandidaat goed in de smaak zal vallen. Zoals de plek waar je vandaan komt of de religie die je aanhangt.

Drie dingen vind ik wel belangrijk en bewonderenswaardig aan een goed politicus, en zowel Omtzigt als de Jonge leg ik langs die meetlat.

Meetlat 1: Zorg je dat Nederland weer meer vertrouwen in de politiek krijgt? 

Enerzijds werken politici kneiterhard en hebben ze het beste met ons voor. Anderzijds overheersen de momenten waarin je je afvraagt wat het bijdraagt waar ze over debatteren of mee in de media komen. Dat de sfeer rondom de politiek in het algemeen negatief en wantrouwend is, dat moet anders.

De Jonge****: hij staat bekend om hoeveel hij in de praktijk is. Wethouder in Rotterdam over onder andere onderwijs? Veel op scholen. Minister van ouderenzorg? Veel in verzorgingstehuizen. Corona-minister? Direct naar de ziekenhuizen. Het is opvallend hoeveel mensen die met hem samenwerken positief over hem spreken. Tweede waar hij bekend om staat zijn al zijn actieplannen. Handen uit de mouwen en problemen aanpakken.

Omtzigt*****: zijn vele onthullingen hebben hem officieus tot beste Kamerlid gemaakt. Hij laat merken ongelofelijk veel kennis van zaken te hebben. Zit al zeventien jaar in de Tweede Kamer en is het tegenovergestelde van een “baantjesjager”. Blijft doorvragen totdat de onderste steen boven is. Presenteert zich op eigen wijze, zonder opsmuk. En doet tal van voorstellen om te zorgen dat de politiek zijn tijd zinvoller besteed.H

Meetlat 2: Maak je het verschil? 

Moeilijker te beoordelen, daarvoor zou je allerlei rapportages moeten analyseren. Wat ik opschrijf is het beeld dat ik uit de media heb gekregen, zoals de meesten hun stem zullen onderbouwen.

De Jonge***: In Rotterdam gingen schoolresultaten omhoog en schooluitval omlaag. Hij heeft het thema “Eenzaamheid” onder de aandacht gebracht. Als minister van ouderenzorg had zijn voorganger van Rijn al een flinke smak extra geld geregeld, waarmee hij verbeteringen regelt, maar het ook logisch is dat in een paar jaar niet een enorm personeelstekort is opgelost. Als Corona-minister komt veel naar voren dat vanaf het moment dat hij het overnam van Bruins er een stuk daadkrachtiger gehandeld werd. Maakt als bestuurder het verschil.

Omtzigt****: Pensioenen, Europa en de Belastingdienst zijn de thema’s waar hij zich nu mee bezig houdt in de Tweede Kamer. Al jarenlang maakt hij het het kabinet lastig, zorgt dat de waarheid boven tafel komt en dat ingewikkelde dingen toch onder de aandacht komen. Als lid en rapporteur van de Raad van Europa schreef hij rapporten die impact hebben. Tegen corruptie, voor mensenrechten. Maakt als volksvertegenwoordiger het verschil.

Meetlat 3: Ben je onderscheidend? Toon je visie, lef en goede energie?

De Jonge***: de gedrevenheid en het lef van de Jonge staat mij het meeste bij. Als Corona-minister, zo reconstrueert NRC, stelde hij doelen waarvan nog lang niet duidelijk was of ze gehaald zouden worden. Strijd tegen cynisme. Qua visie vind ik hem minder onderscheidend. Kan dingen goed verwoorden, maar na afloop vraag je je soms toch af waar hij nu precies naartoe wilt.

Omtzigt*****: onderscheidend is hij zeker. In werkwijze, in politieke stijl, in resultaten, in media-optredens. Of het nu over pensioenen, overheidsdiensten, zorg of de politiek zelf gaat, hij weet zijn denkrichting altijd concreet te maken. Is goed in duidelijk maken dat de nuance cruciaal is. Heeft minder de energie en vibe van een Rutte of de Jonge.

Eindafweging

Omtzigt en de Jonge zijn twee totaal verschillende politici. Een volksvertegenwoordiger en een bestuurder. Een statisticus en een sociaal werker. Verschillende specialismen; pensioenen en belastingen versus onderwijs en zorg. De Jonge brengt de politiek meer actie en lef. Omtzigt meer kennis van zaken en meer verdieping.

Maar Omtzigt is unieker. Doorbreekt de machtige overheid waar het nodig is. Is een politicus om trots op te zijn. Twee landelijke verkiezingen (2012 en 2017) kreeg hij mijn stem. Nu neig ik daar ook naar bij deze lijsttrekkersverkiezing. Of klopt het beeld dat ik hierboven beschrijf niet? Nog een dag om te stemmen.