Omtzigt of de Jonge? #kiesdenummer1

Die lijsttrekkersstrijd spreekt me aan. Een paar dagen geleden schreef ik er al dit verhaal over. Ik ben er na vanavond ook achter waarom. Het komt door Pieter Omtzigt. Hugo de Jonge zou een prima voorman zijn, maar Omtzigt brengt verandering in de politiek en is iemand om trots op te zijn. Een stukje met toelichting.

Politiek gaat over inhoud

En daar is Omtzigt sterk in. Hij viel altijd al op met zijn betrokkenheid bij allerlei verschillende onderwerpen. De combinatie van 17 jaar Kamerlidmaatschap, een analytische blik en een flink geheugen maakt dat hij goed onderbouwde en praktische ideeën heeft. In de afgelopen week valt op dat hij bij elk media-optreden weer met nieuwe concrete plannen komt. Of het nu bij Op1, het Wetenschappelijk Instituut van het CDA, 1 op 1, Dit is de Dag of Nieuwsuur is.

Politiek gaat over daden

Zijn mantra’s deze campagne zijn “een overheid die er weer voor de mensen is” en “de overheid als schild voor de zwakken”. Dit soort algemeenheden doen me normaal gesproken weinig en maken me bij sommige politici zelfs sceptisch. Terwijl het misschien wel de grootste opdracht voor de politiek is op dit moment.

Maar als Omtzigt deze dingen zegt geloof ik hem. Omdat hij heeft bewezen dit concreet te kunnen maken en écht dingen te veranderen. Of het nu corruptie in Europa, ons pensioen of de misstanden bij de Belastingdienst zijn. Hij is ook een volksvertegenwoordiger die zorgt dat de politiek meer bezig is met dingen verbeteren in plaats van het nieuws van gisteren.

Politiek gaat over stijl

Niet over poppetjes, niet over spelletjes. Wél over hoe je je taak uitvoert. Je stijl. Bij Omtzigt weet je dat je inhoud krijgt en dat hij zich vastbijt in dingen die beter moeten. En in ieder optreden krijgt hij het voor elkaar dicht bij zichzelf te blijven, hoezeer een journalist ook aandringt. Soms schuurt dat, soms stamelt hij in plaats van een riedeltje af te draaien en ook hij speelt met woorden. Maar met Omtzigt worden er dingen gezegd die nut hebben.

Hiermee onderscheid hij zich. Hiermee toont hij lef. En dat maakt dat hij de politiek een beetje kan veranderen. Zodat meer Kamerleden dat werk jarenlang doen. Zodat meer Kamerleden vaker beet hebben. Zodat meer Kamerleden de waan van de dag loslaten en echt dingen verbeteren. Zodat we weer doorkrijgen dat de politiek goed werk doet.

Tot slot

Zijn concrete inhoud, zijn bewezen daden en zijn onderscheidende stijl typeren hem. Ik zou Omtzigt graag de kans geven onze partij te leiden, de politiek een beetje veranderen en ons land nog mooier maken dan het al is.

Met stemmen wacht ik gewoon weer tot richting de deadline. Wie weet wie of wat me nog op andere gedachten brengt. Bovenstaande gedachten werden voor mij bevestigd door het complete item bij Nieuwsuur vanavond en zijn twee minuten na de uitslag vanaf 25’50” hieronder. Wie is trouwens die 33% van de leden die nog niet gestemd heeft in de eerste ronde?